اجتماعیسیاسی

ملاک شناخت سخن حق از باطل در کلام امام علی(ع)

با توجه به گسترش فضای مجازی در این روزها و اینکه این فضا کنترل اخبار و اطلاعات را در دست گرفته است، سخنان حضرت علی علیه السلام تکلیف ما را نسبت به اخباری که از این فضای مجازی به دستمان می‌رسد روشن می‌کند.

حضرت علی علیه السلام در خطبه ۱۴۱ نهج البلاغه می فرمایند:

أَيُّهَا النّاسُ، ‏مَنْ‏ ‏عَرَفَ‏ ‏مِنْ‏ ‏أَخِيهِ‏ وَ ثِيقَةَ دِينٍ وَ سَدادَ طَرِيقٍ فَلا يَسْمَعَنَّ فِيهِ ‏أَقاوِيلَ‏ ‏الرِّجالِ‏، أَما إِنَّهُ ‏قَدْ ‏يَرْمِى‏ ‏الرّامِى‏ ‏و ‏تُخْطِى‏ءُ ‏السِّهامُ‏، وَ ‏يُحْيِلُ‏ الْكَلامُ، وَ باطِلُ ذلِكَ يَبُورُ، وَ اللَّهُ سَمِيعٌ وَ شَهيدٌ. أَما إِنَّهُ ‏لَيْسَ‏ ‏بَيْنَ‏ ‏الْحَقّ‏ ‏وَ ‏الْباطِلِ‏ ‏إِلّا ‏أَرْبَعُ‏ ‏أَصابِعَ‏. فَسُئِلَ عَلَيْهِ السَّلامُ عَنْ مَعْنى قَوْلِهِ هذا، فَجَمَعَ أَصابِعَهُ وَ وَضَعَها بَيْنَ أُذُنِهِ وَ عَيْنِهِ، ثُمَّ قالَ: الْباطِلُ أَنْ تَقُولَ سَمِعْتُ، وَ الْحَقُّ أَنْ تَقُولَ رَأَيْتُ.

«اى مردم! آن كس كه از برادرش اطمينان و استقامت در دين، و درستى راه و رسم را سراغ دارد، بايد به گفته مردم درباره او گوش ندهد، آگاه باشيد! گاهى تيرانداز، تير افكند و تيرها به خطا رود، سخن نيز چنين است، درباره كسى چيزى می‌‏گويند كه واقعيت ندارد…

بدانيد كه ميان حق و باطل جز چهار انگشت فاصله نيست.

پرسيدند، معناى آن چيست؟ امام‌(ع) انگشتان خود را ميان چشم و گوش گذاشت و فرمود: باطل آن است كه بگويى شنيدم، و حق آن است كه بگويى ديدم.

حضرت علی علیه السلام در این سخنان دو نکته مهم را یادآور می‌شوند: اول اینکه اگر سابقه کسی را به تقوا و درستی می شناسیم به شایعات علیه او توجهی نکرده و بر اساس شایعات و سخنان دیگران وی را متهم نکنیم.

دوم اینکه آنچه را خود با چشمانمان دیدیم و شاهد آن بودیم حقیقت دانسته و آنچه را که از طریق شایعات و نقل قول شنیدیم باطل بدانیم.

با توجه به گسترش فضای مجازی در این روزها و اینکه این فضا کنترل اخبار و اطلاعات را در دست گرفته است این سخنان حضرت علی علیه السلام تکلیف ما را نسبت به آنچه از این فضای مجازی به دستمان می‌رسد روشن می‌کند.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا