شعرای ایرانی که شعر عربی سرودهاند
شعرای ایرانی بعد از اسلام تا قرن سوم که به زبان عربی شعر سروده اند
با مطالعه و بررسی تاریخ فرهنگ و هنر جهان اسلام میتوان به این امر دستیافت که نهتنها مردم ایران با آغوش باز این زبان را پذیرفته و در امور مختف دینی، فرهنگی و ادبی از آناستقبال نمودهاند که یکی از شواهد آن شعرای ایرانی ای است که به زبان عربی شعر سرودهاند.
در این زمینه شاید بتوان گفت آشنایی با شعرای ایرانی که از قرن اول تا سوم هجری قمری به سرودن شعر به زبان عربی پرداختهاند راهگشا باشد.
شاعران ایرانی تا قرن سوم که شعر عربی سروده اند
شعرای ایرانی بعد از اسلام تا قرن سوم که به زبان عربی شعر سروده اند شامل :
ابان بن عبدلحمید ابن لاحق
از شاعران بعداز اسلام ، او بعضی از کتابهایی را که از پهلوی به عربی ترجمه شده بودند از جمله ۱- کلیله و دمنه ۲- بلوهر و بوزارف ۳- سندبادنامه ۴- کتاب مزدک را به شعر عربی درآورد .
ابراهیم یسار
وی اهل نسای خراسان ، و فردی میهن پرست و متفاخر به فرهنگ ایرانی بود .
ابوالعتاهیه
ابوالعتاهیه اسمعیل بن قاسم ، ( متوفی ۲۱۱ه) ، از شاعران ایرانی که به زبان عربی شعر سرودند . از معاصران ابو نواس و بشار بن برد بود . وی مدح و غزل و وعظ استاد و از کسانی است که در توسعه ی مفاهیم و مضامین شعر عرب بسیار موثر بود .(صفا۱/۱۹۱)
ابونواس
ابونواس حسن بن هانی (۱۴۵-۱۹۹ه) از شاعران ایرانی که به زبان عربی شعر سروده است . وی اهل خوزستان بود . قصاید خمریه و غزلهای او مشهور است و نیز ملعمات وی که در آن از طریق تلمیح کلمات فارسی را با عربی در می آمیخته است. (صفا۱/۱۹۱)
اسماعیل بن قاسم
از شاعران ایرانی بعد از اسلام که به زبان عربی شعر سروده است . وی در مدح و غزل و وعظ استاد بود، در توسعه مفاهیم و مضامین شعر عرب بسیار موثر بود. (صفا۱/۱۹۱)
اسماعیل یسار
وی نیز از مردم نسای خراسان ، و متفاخر به فرهنگ و تمدن ایرانی و برادر ابراهیم سیار بود .
اعمی
ابوالعباس اعمی از شعرای ایرانی در قرن دوم و سوم هجری ، اهل آذربایجان که به زبان عربی شعر می سرود .(صفا۱/۱۹۱)
بشاربن برد
وی از شاعران ایرانی قرن دوم هجری ، ( متوفی ۱۶۷ه) از شاهزادگان تخارستان بود . (صفا۱/۱۹۱)
الریحانی
علی ابن عبیدة الریحانی از مشاهیر ادبای دوره ی عباسیان در زمان مامون بود .(صفا۱/۱۸۷)
زیاد الاعجم
وی از شاعران قرن دوم و سوم هجری است ، اصل او از اصفهان بود ، او کلمات عربی را به لهجه ایرانی تکلم می کرد لذا به او ” اعجم” گفتند.(صفا۱/۱۹۱)
سهل بن هارون دشت میشانی
وی ادیب و عالم قرن سوم دوره ی عباسیان می باشد .آثار وی شامل : ۱ – دیوان الرسائل ۲- کتاب تدبیر الملک و السیاسیه(عربی) (صفا۱/۱۸۷)
المتوکلی
المتوکلی ابواسحق ابراهیم بن ممشاد اصفهانی ، که در قرن دوم و سوم هجری در دوره عباسیان ، اهل جی اصفهان بود و مدتی کتابت المتوکل خلیفه عباسی را به عهده داشت (صفا۱/۱۹۲)
موسی شهوات
موسی شهوات اهل آذربایجان بود. (صفا۱/۱۹۱)
یسار
اسمعیل ، ابراهیم و محمد پسران یسار ، اهل نسای خراسان ، هر سه نفر شاعرانی میهن پرست و متفاخر به اصل و نسب ایرانی خود بودند که به زبان عربی شعر می گفتند . از میان آنها اشعار اسمعیل مشهور است .(صفا۱/۱۹۱)