اجتماعیاخباردسته بندی نشده

جولان سگ ها در اهواز / بیش از ۵۰۰۰ حیوان گزیدگی از آغاز سال تاکنون

جولان سگ‌های ولگرد در اهواز با سرعت بسیار بالایی رو به افزایش است و معلوم نیست که شهرداری این کلان‌شهر میلیونی چرا اقدامی جدی برای حل این مسئله نمی کند.

خبرگزاری مهر؛ کوثر کریمی

یکی دیگر از معضلاتی که این روزها در مناطق مختلف اهواز برای شهروندان دردسرساز و حتی باعث مرگ یکی از اعضای هیئت علمی دانشگاه آزاد شده مسئله افزایش سگ‌های ولگرد و تردد گاه و بیگاه آنها به صورت تکی و گله‌ای در خیابان‌ها و محلات شهری است که علاوه بر مسئله بهداشتی نیز از لحاظ امنیتی، تهدید سلامت و جان شهروندان به یک معضل اساسی تبدیل شده است.

پرسه سگ‌های ولگرد در کوچه پس‌کوچه‌های یک کلان‌شهر نه تنها از لحاظ مبحث زیباشناسی شهری وجهه قشنگی ندارد بلکه از بابت آلودگی ناشی از بیماری‌های حیوانی مانند هاری و عفونی به دلیل برهم زدن زباله‌ها خطری جدی برای سلامت شهروندان محسوب می‌شود و از سویی دیگر برخی مواقع حمله سگ‌های ولگرد گرسنه به کودکان جنبه دردناک و وحشت‌آور قضیه است که بارها خبرهای ناگوارش را دیده و یا شنیده‌ایم.

تصویر مرحومه دکتر مریم جوادپور عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اهواز
تصویر مرحومه دکتر مریم جوادپور عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اهواز

برگزاری جلسات مکرر!

مدیرکل امور شهری استانداری خوزستان در گفت‌وگو با خبرنگار مهر می‌گوید: جلسات مکرری را با محوریت سازمان‌ها و نهادهای مرتبط از جمله محیط زیست، بهداشت سمن‌ها، شهرداری‌ها و مدیریت سازمان پسماند برگزار کردیم؛ بنا شده تا در پارک شهروند و هماهنگی با دستگاه‌ها برای دیوار بتنی آن ملی را برای پناهگاه سگ‌های بلاصاحب راه اندازی کنند.

مهراب فلسفی با اشاره به اینکه محلی هم کنار سایت صفیره به عنوان پناهگاه سگ‌های ولگرد وجود دارد، ادامه می‌دهد: در شورای سلامت عمومی هم به شهرداری تذکراتی را دادیم و مقرر شده تا در دو ماه اخیر فعالیت برای ساماندهی وضعیت سگ‌های بلاصاحب شدت بگیرد؛ برای تعیین تکلیف این موضوع و اجرای صحیح، فوریتی و هرچه بهتر دستورالعمل سازمان همیاری شهرداری‌ها برای زنده گیری و عقیم سازی این سگ‌ها مقرر شده تا جلسه‌ای را با حضور معاون عمرانی استاندار برگزار کنیم.

شهرداری‌ها موفق نبودند

او در خصوص عملکرد شهرداری اهواز برای اجرایی شدن این دستورالعمل می‌گوید: اگر دستورالعمل سازمان همیاری‌ها ملاک باشد عملاً شهرداری‌های استان به خصوص اهواز موفق عمل نکردند ولی برخی شهرها مثل بهبهان هم خوب عمل کردند؛ البته اجرای دستورالعمل مذکور تنها برعهده شهرداری نیست بلکه دیگر نهادها هم باید کنار شهرداری باشند.

فلسفی در خصوص فعال بودن سایت نگهداری سگ‌های بلاصاحب صفیره بیان می‌کند: یک ماه پیش برخی از تجهیزات این سایت به سرقت رفته و مقرر شده بود تا حدود یک ماه و نیم بعد از آن سرقت نسبت به فعال سازی مجدد اقدام کنند.

بیان مشکلات در حضور رئیس جمهور

نماینده مردم اهواز، باوی، حمیدیه و کارون در مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با خبرنگار مهر می‌گوید: در هفته‌ای که گذشت شاهد وضعیت خوبی در خصوص ارائه خدمات شهری به ویژه جمع‌آوری پسماندها نبودیم و به عنوان نماینده مردم وظیفه پیگیری امور را داریم؛ ابتدا صلاح بر این بود که بدون اعلام رسانه‌ای به شهرداری برای حل و فصل موضوع مهلت دهیم ولی منطق هم می‌گوید که نمی‌توانیم وضعیت اهواز را به این شکل شکننده ببینیم که پیمانکاری در ارائه خدمات شهری خلل ایجاد کند.

سید کریم حسینی ادامه می‌دهد: برخی پدیده‌ها که زیبنده مردم و کلان‌شهر اهواز نیست از جمله انباشت زباله، وجود سگ‌های ولگرد در سطح شهر، ایجاد خطر برای مردم با بر زمین ماندن وظایف اولیه خدمات در شهر، مشکل معابر و حفاری‌هایی که صورت می‌گیرد و بلاتکلیف مانده یا پروژه‌هایی مثل مترو و تقاطع‌های غیر همسطح که معطل مانده، فضای سبز و همه اینها وظایفی است که نباید بر زمین بماند.

او از بیان این مشکلات در جلسه مجمع نمایندگان خوزستان در حضور رئیس جمهور خبر می‌دهد و می‌گوید: متأسفانه وضعیت خدمات شهری با مشکل مواجه شده در حالی که این بخش مظهر خدمت کارگزاران نظام به مردم است ولی در خوزستان به دلیل کمبود اعتبارات و منابعی مثل ارزش افزوده و اعتبارات ملی که باید در اختیار شهرداری قرار بگیرد که نگرفته است و باعث شده تا شهرداری‌ها در ادای وظایف خود دچار مشکل شوند.

نماینده مردم اهواز، باوی، حمیدیه و کارون یادآور می‌شود: برخی از این ضعف شهرداری‌ها در ارائه خدمات بر عهده متولیان امر در شهرداری‌ها و برخی دیگر هم به دولت و اختصاص نیافتن اعتبارات لازم بر می‌گردد.

حسینی اعتقاد دارد که در مقابل معطل ماندن خدمات شهری در اهواز باید مطالبه گری کرد و بر همین اساس در حضور وزیر کشور، معاون عمرانی این وزیر و همچنین رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور این مسائل مطرح شد.

روابط عمومی فرمانداری اهواز نیز از برگزاری جلسات متعدد با موضوع ساماندهی و جمع‌آوری سگ‌های بالاصاحب و زنده گیری آنها خبر داده است؛ سایت زنده گیری صفیره توسط سازمان پسماند شهرداری نیز راه اندازی شده که بنا به گزارش مدیرعامل این سازمان در ۲۵ روز گذشته عملیات زنده گیری سگ‌های بلاصاحب در اهواز افزایش یافته است.

همچنین از جمله برنامه‌های آتی این سازمان نیز افزایش زنده گیری به صورت گسترده و تقسیم بندی مناطق شهری برای اجرای طرح در بازه زمانی و البته به صورت ضربتی است.

بر اساس اعلام روابط عمومی فرمانداری اهواز در راستای فعال شدن سایت زنده گیری از ظرفیت سازمان‌های مردم نهاد برای نگهداری حیوانات استقبال می‌شود؛ در خصوص پیگیری‌های انجام شده برای همکاری جمعیت‌های حامی حیوانات تاکنون هیچ انجمن مردم نهادی برای همکاری اعلام آمادگی نکرده است.

شاید امروز برخی از هموطنان تحت عنوان حامیان حیوانات و محافظان محیط زیست به مخالفت با مسئله جمع‌آوری سگ‌های ولگرد بپردازند و داعیه حمایت از آنان را داشته باشند که قطعاً هیچ انسان با وجدانی قصد آسیب و آزار حیوانات را ندارد اما آنچه مسلم است باید با ارائه راهکاری درست و به دور از خشونت نسبت به جمع‌آوری این حیوانات در سطح شهر اقدام کرد تا شهروندان در ساعات مختلف شبانه روز و بدون ترس و دلهره از حمله سگ‌ها بتوانند تردد و از سوی دیگر گامی را برای راه زیباسازی شهری محل زندگی خود برداریم.

بهترین اقدام در این راستا همکاری حامیان حیوانات و محیط زیست با شهرداری در ارائه راهکار و عملیاتی شدن پیشنهادات تخصصی است تا این معضل بدون خشونت و حیوان‌آزاری حل شود.

تصویر تجمع گروهی از حامیان حیوانات
تصویر تجمع گروهی از حامیان حیوانات

تذکر به وزیر کشور

مجتبی یوسفی دیگر نماینده مردم اهواز، باوی، حمیدیه و کارون در مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با خبرنگار مهر می‌گوید: به صورت کلان پیگیر مشکلات شهری از جمله سگ‌های بلاصاحب هستیم و قطعاً به وزیر کشور تذکر می‌دهیم.

رئیس مرکز بهداشت خوزستان در گفت‌وگو با خبرنگار مهر بیان می‌کند: از ابتدای امسال تا پایان بهمن ماه نیز پنج هزار و ۳۱۹ مورد حیوان گزیدگی داشتیم که همه آنها درمان شده‌اند؛ هزینه درمان برای هر نفر هم بالغ بر ۱۰ میلیون تومان است.

سید محمد علوی اضافه می‌کند: با توجه به ازدیاد جمعیت سگ‌های ولگرد و خطرات روانی و جسمی ناشی از ازدیاد جمعیت سگ‌های ولگرد اقداماتی از جمله طرح و بررسی موضوع در پنج جلسه ساماندهی حیوانات بلاصاحب در استانداری خوزستان برگزار شده و طرح موضوع در جلسات شورای سلامت و کمیته‌های کنترل جمعیت سگ‌های بلاصاحب در فرمانداری و شهرداری‌های شهرستان‌های تحت پوشش انجام شد.

او با اشاره به مکاتبه با مدیرکل امور اجتماعی و مدیرکل امور شهری استانداری خوزستان در پنج فقره نامه با مضمون وضعیت نامطلوب موجود، تشریح وضعیت در شهرستان‌ها و خطرات احتمالی ناشی از ازدیاد سگ‌های بلاصاحب می‌گوید: مکاتبه با مراکز بهداشت تحت پوشش به منظور پیگیری موضوع، صدور اخطار و در صورت نیاز برخورد قانونی با متولیان امر، صدور اخطار (در همه شهرستان‌ها به غیر از امیدیه و اندیکا) و در تعدادی موارد برخورد قانونی (حمیدیه، اهواز، باوی، کارون، گتوند، باغملک، مسجدسلیمان) با متولیان شهر و روستا در شهرستان‌های تحت پوشش از دیگر اقدامات انجام شده بود.

 

سایت‌ها غیرفعال هستند

رئیس مرکز بهداشت خوزستان خبر می‌دهد: طبق آخرین پیگیری انجام شده سایت پارک شهروند اهواز صرفاً دیوارچینی شده و هر دو همراه با سایت صفیره در حال حاضر غیرفعال هستند.

تصویر محل کنترل جمعیت سگ های بلاصاحب شهرداری اهواز
محل کنترل جمعیت سگ های بلاصاحب شهرداری اهواز

تلاش‌های خبرنگار مهر برای مصاحبه با اعضای شورای شهر اهواز بی نتیجه و رئیس شورای شهر نیز حاضر به پاسخگویی نبود و این انفعال شورا در برخورد با شهرداری بابت کم‌کاری‌های انجام شده و یا امتناع بابت پاسخگویی به افکار عمومی باید مورد توجه مسئولان ناظر بر عملکرد شوراهای شهر قرار بگیرد.

قطعاً دستورالعملی که پاییز سال ۸۷ از سوی وزارت کشور برای جمع‌آوری و ساماندهی سگ‌های بلاصاحب ابلاغ شده باید در اولویت اجرا باشد؛ همچنین اینکه استانداری خوزستان ضمن نظارت کافی و دقیق بر حسن اجرای دستورالعمل مذکور در صورت نیاز با خاطیان و یا افرادی که در این راستا کم کاری داشته‌اند، برخورد کند.

علاوه بر عقیم‌سازی و نگهداری در سایت‌های مختلف از دیگر اقداماتی که می‌توان برای رفع این مشکل انجام داد، در نظر گرفتن مکانی مناسب در نقاطی از شهر مانند جاده ساحلی به شکل محیطی بسته همانند قفس‌های بزرگ باغ‌وحش برای نگهداری این حیوانات با امکانات لازم است به شکلی که در معرض دید شهروندان باشد و حامیان و دوستداران حیوانات بتوانند با تهیه غذا و وسایل مورد نیاز آن‌ها حمایت خود را از این حیوانات انجام دهند.

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا