دعای سحر ماه رمضان با صدای مرحوم حاج عباس صالحی+ دانلود
دعای سحر ماه مبارک رمضان یا همان دعای بهاء یکی از دعاهای عالی المضامینی است که از امام رضا علیه السلام نقل شده و قرائت آن بسیار تاکید شده و این دعا با صدای ملکوتی مرحوم حاج عباس صالحی پیوند عجیبی خورده است؛ به گونه ای که این دعای زیبا و خاطره ساز با صدای زنده یاد صالحی از دهه 60 تاکنون به بخشی از مناسک ماه رمضان مبدل شده است.

- اشاره
همین حالا اگر به شما بگویند بخشی از دعای سحر را بخوانید به احتمال زیاد اولین لحن و صوتی كه برای خواندنش انتخاب میكنید همانی است كه مرحوم عباس صالحی با آن صوت دعای سحر را میخواند. البته مرحوم صالحی این دعا را بعد از انقلاب خواند، قبل از انقلاب زحمت خواندنش در رادیو و تلویزیون را مرحوم سیدجواد ذبیحی میكشید.
بعدتر البته دعای سحر توسط افراد دیگری هم خوانده و پخش شد، اما چیز جدیدی ارائه نشد و نواها تقلیدی بود از این دو سبك كه البته بیشترش با روش مرحوم صالحی اجرا شده بود. اكثر نواهای رمضانی مربوط به قبل از اذان ظهر و مغرب هستند، اما دعای سحر، تنها دعایی است كه نوایش شدیدا با نیمههای شب ماه رمضان گره خورده است. این دعا عاشقانهای است با خدا كه امام رضا(ع) فرمودهاند جدشان امام حمدباقر(ع) در سحرگاهان میخوانده است.
- دعای سحر چیست؟ سند آن کیست؟ و چرا آن را می خوانیم؟
(دعای سحر) چشمه معرفتی است که از قلب سرشار و علم و محبت بی کران امام باقر (علیه السلام) جوشید و بر زبان حق گوی او جاری گشته است و به وسیله امام رضا (علیه السلام) نقل شده است. این دعا در سحرگاهان ماه رحمت و ضیافت الهی، زینت بخش محمل دل سوختگان و شمع بزم مناجاتیان شب زنده دار است.
حضرت باقر (علیه السلام) در عظمت و ارزش این دعا می فرماید: (اگر مردم به اهمیت و بزرگی خواسته هایی که در این دعا امده و سرعت اجابت انها در حق خواننده اش، پی می بردند، برای دست یافتن ان با شمشیر با یکدیگر می جنگیدند)[۱].
و در کلامی دیگر می فرماید: (اگر می خواستم سوگند بخورم، قسم می خوردم که اسم اعظم خداوند در این دعا است. پس در هنگام خواندن خداوند با این دعا، جدیت و کوشش کنید؛ چون این دعا از علوم و حقایق پنهان و سر به مهر است. ان را از نااهلان؛ یعنی، منافقان و دروغ گویان و منکران کتمان کنید و تنها بر شایستگان اشکار سازید)[۲].
سند
سید بن طاووس در اقبال الاعمال[۳] سند این دعا را از طریق شیخ طوسی به علی بن حسن فضال و ابن ابی قرّه رسانده و در ضمن اعمال سحرهای ماه رمضان آورده است. همچنین مجلسی در زاد المعاد[۴] و شیخ عباس قمی در مفاتیح الجنان[۵] دعای سحر را نقل کردهاند.
مضامین
دعای سحر در ۲۳ بند با عبارت «اللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ» شروع میشود و از خداوند به حق زیبایی، جمال، جلال، عظمت، نور، رحمت، سخنان، کمال، اسماء، عزّت، مشیّت، قدرت، علم، قول، خواستهها، مراتب شرف، سلطنت، فرمانروایی، مقام بلند، احسان قدیم، آیات و شأن و جبروت او درخواست میکند. و سپس میگوید: پروردگارا، از تو درخواست میکنم به آنچه که هرگاه از تو به آن طلب کنم اجابتم میکنی، پس ای خدا، اجابتم کن. و در پایان دعا آمده است: «آنگاه هر حاجت دارى از خدا بخواه،كه بهیقین برآورده خواهد شد».
این دعای نورانی و پرمایه، در بردارنده درخواست ها و تقاضاهای بزرگ و ارزش مندی است و اوصاف جلال و جمال الهی، در ان درخواست شده است. شاید مهم ترین هدف این دعا، قرار گرفتن انسان در مسیری است که اسما و صفات پاک خداوند، در او تبلور یابد و وجودش جلوه گاه این اوصاف برجسته و ممتاز گردد.
اللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ مِنْ بَهَائِكَ بِأَبْهَاهُ وَ كُلُّ بَهَائِكَ بَهِيٌّ اللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ بِبَهَائِكَ كُلِّهِ اللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ مِنْ جَمَالِكَ بِأَجْمَلِهِ وَ كُلُّ جَمَالِكَ جَمِيلٌ اللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ بِجَمَالِكَ كُلِّهِ اللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ مِنْ جَلالِكَ بِأَجَلِّهِ وَ كُلُّ جَلالِكَ جَلِيلٌ اللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ بِجَلالِكَ كُلِّهِ اللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ مِنْ عَظَمَتِكَ بِأَعْظَمِهَا وَ كُلُّ عَظَمَتِكَ عَظِيمَةٌ اللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ بِعَظَمَتِكَ كُلِّهَا اللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ مِنْ نُورِكَ بِأَنْوَرِهِ وَ كُلُّ نُورِكَ نَيِّرٌ اللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ بِنُورِكَ كُلِّهِ اللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ مِنْ رَحْمَتِكَ بِأَوْسَعِهَا وَ كُلُّ رَحْمَتِكَ وَاسِعَةٌ اللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ بِرَحْمَتِكَ كُلِّهَا
- حاج عباس صالحی کیست؟
مرحوم حاج عباس صالحی متولد ۲۲ اسفند ۱۳۱۶ تهران بود. ایشان در محله اوین به دنیا آمد، و چون پدر ایشان معلّم بود در آن منطقه تدریس داشت. مرحوم صالحی هم شغل پدر را ادامه داد و معلم شد. او در دبستان شاهپور تجریش که در حال حاضر مرکز فرهنگی است تدریس میکرد.
مرحوم صالحی از همان کودکی، حضوری جدی در محافل و هیئتهای مذهبی داشت. او در جلوی دسته عزاداران امام حسین(ع) قرآن میخواند و حاضرین از صدای تلاوت ایشان اشک میریختند.

ایشان قبل از انقلاب اسلامی، مدتی در شهرداری مشغول بود. پس از انقلاب کارمند مجلس شورای اسلامی شد، جلسات علنی مجلس با تلاوت ایشان آغاز میشد. هنوز هم در آرشیو مجلس تلاوتها و اجراهای ایشان موجود است.
حاج عباس در اجرای نغمه دشتستانی کمنظیر بود سبک خواندن دعای ایشان منحصر به فرد بود. بیشتر در آواز شور دعاخوانی میکرد. ایشان در کلاسهای تخصصی آواز شرکت نکرده بود، ولی به هنگام خواندن، هیچ گاه از چارچوب خارج نمیشد.
از جمله نکات مثبت اخلاقی ایشان رویخوش و حسن برخورد ایشان نسبت به سایرین بود. هر چند ایشان بهواسطه مداحی اهل بیت(ع) و دعاخوانی شناخته شده بود، اما بسیار متواضع بود.
ایشان مدتی قبل از فوت، سکته مغزی میکند. بعد از این اتفاق قسمتهایی از بدن از جمله دستگاه تکلم ایشان فلج شد. روزهایی که ایشان در بیمارستان بستری بود و افراد به عیادت ایشان میآمدند، گریه میکرد. تا این که یک شب خواب میبیند در حرم حضرت رسول(ص) است و در صف اول مشغول نماز است.
ایشان تعریف میکرد که یک دفعه دیدم پدرم که سالها پیش فوت کرده بود هم آنجاست. نمازم را شکستم و با ذوق خدمت پدرم رسیدم. ایشان گفت که چرا نمازت را قطع کردی؟ من خوبم و برو نمازت را ادامه بده. ایشان در همان نیمه شب که از خواب بلند میشود، همان موقع شفا مییابد. زبانش باز میشود و به برکت محبت رسول الله(ص) و اهل بیت(ع) دوباره توانست به اجرای دعا و مناجات بپردازد.
حاج عباس سابقه عمل جراحی دریچه میترال قلب داشت و پزشکان نیز توصیه کرده بودند که با صدای بلند دعا نخواند، ولی ایشان به اوجخوانی عادت داشتند و همیشه با صدای بلند اجرا میکردند. به واسطه همین، دچار سکته قلبی شدند و به رحمت ایزدی پیوستند.

مرحوم عباس صالحی در تاریخ ۲۹ خرداد ۱۳۶۹ دار فانی را وداع گفت. علیرغم مشکلاتی که برای خاکسپاری ایشان در امامزاده صالح(ع) بود، مقام معظم رهبری که آن زمان رئیس جمهور بودند مساعدت فرمودند تا او در کنار قبر پدرش به خاک سپرده شود.
دعای سحر را به همراه بخشی از دعای ابوحمزه ثمالی به مدت ۲۸:۳۴ با صدای زیبای مرحوم حاج عباس صالحی از اینجا دانلود کنید.
پی نوشت ها
[۱] . سید بن طاوس، اقبال الاعمال، ص ۷۶، چاپ رحلی، دارالکتب الاسلامیه. [۲] . همان. [۳] . سید بن طاووس، اقبال الاعمال، ۱۴۱۷ق، ص۳۴۵. [۴] . مجلسی، زاد المعاد، ۱۴۲۳ق، ص۹۰ـ۹۲. [۵] . قمی، مفاتیح الجنان، دعای سحر معروف، ص۳۳۱ (در بخش اعمال ماه رمضان، قبل از دعای ابوحمزه ثمالی).