اخبار

طرح آبرسانی غدیر، از افتتاح چند باره تا ایستگاه پایانی

بر اساس این طرح 5 میلیون خوزستانی طعم آب رودخانه دز را خواهند چشید و 26 شهر و 1608 روستای واقع در اهواز، دشت آزادگان، بستان، شادگان، آبادان و خرمشهر با خطوط لوله به طول 956 کیلومتر، تحت پوشش این طرح قرار می گیرند. هرچند در حال حاضر آب این طرح از منابع رودخانه کرخه تامین می شود، اما با تکمیل اجزای باقیمانده طرح، منابع آب رودخانه دز، جانشین منبع فعلی تامین آن خواهد شد.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی نخیلات، در پی بروز تنش های آبی در سال های گذشته در کشور  به ویژه استان خوزستان که از پیامدهای خشکسالی به شمار می آید، دولت نهم، طرحی را با عنوان “آبرسانی غدیر” تصویب و به اجرا درآورد.

کلنگ اجرای این طرح در ۲۶ آذرماه سال ۱۳۸۷ به زمین خورد و مقرر شد تا این طرح در یک بازه ۵ ساله به اتمام برسد و با انتقال آب از سرشاخه های رودخانه دز در شمال خوزستان به مناطق مرکزی، غربی و جنوبی استان، کیفیت و کمیت آب شرب مردم شریف ساکن این مناطق تغییر قابل توجهی کند و آب شرب این مناطق را تا ۲۵ سال آینده تامین نماید.

بر اساس این طرح ۵ میلیون خوزستانی طعم آب رودخانه دز را خواهند چشید و ۲۶ شهر و ۱۶۰۸ روستای واقع در اهواز، دشت آزادگان، بستان، شادگان، آبادان و خرمشهر با خطوط لوله به طول ۹۵۶ کیلومتر، تحت پوشش این طرح قرار می گیرند، هرچند در حال حاضر آب این طرح از منابع رودخانه کرخه تامین می شود، اما با تکمیل اجزای باقیمانده طرح، منابع آب رودخانه دز، جانشین منبع فعلی تامین آن خواهد شد.

گستره تحت پوشش طرح آبرسانی غدیر
گستره تحت پوشش طرح آبرسانی غدیر

 

فاز نخست این طرح شامل آبرسانی از روستای قیصریه واقع در هویزه تا آبادان و خرمشهر بود و فاز دوم آن آب رسانی از قیصریه تا ام الدبس به منظور تامین آب کلانشهر اهواز، دشت آزادگان، هویزه و شادگان بود، و فاز سوم آبرسانی از منطقه ام الدبس تا آبگیر سد دز بود.

بر اساس اعلام سازمان آب و برق خوزستان، طرح غدیر تاکنون ۸۵ درصد پیشرفت داشته است. عمده این پیشرفت مربوط به فاز سوم این طرح است که در حدود ۷۰ درصد از حجم کل کار را به خود اختصاص داده و تاکنون ۶۲.۹ درصد پیشرفت داشته، و این در حالی است که فاز دوم این طرح با ۱۹ درصد از حجم کل کار، تاکنون ۳۸ درصد پیشرفت داشته است.

در همین راستا، عباس صدریان فر مدیرعامل سازمان آب و برق استان خوزستان، روز یکشنبه گذشته در جمع مدیران خبرگزاری های استان اظهار داشت: با افتتاح این طرح آب رودخانه دز که آبی بسیار با کیفیت است به شبکه آبرسانی غرب خوزستان تزریق خواهد شد و سختی آب آشامیدنی مردم بعد از سالها به زیر هزار میکروموس بر سانتیمتر خواهد رسید.

صدریان فر همچنین افزود: با توجه به کمبود بارشها و کم شدن منابع آبی استان ۲ نوع مدیریت را در استان اعمال کردیم یکی مدیریت خشکسالی و دیگری مدیریت سیلاب که خوشبختانه توانستیم بر مشکلات آبی استان فائق آییم.

وی افزود: برای مهار خشکسالی و تنش آبی در استان سه حوضه آبریز کارون، دز و کرخه را به هم متصل کردیم و برای جبران کاهش آب استان آنها را به کمک آوردیم به گونه ای که در هر حوضه با کاهش مواجه می شدیم سایر حوضه ها را به کمک آن حوضه هدایت می کردیم.

مدیرعامل سازمان آب و برق  خوزستان همچنین درباره بودجه طرح آبرسانی غدیر گفت: برای اجرای این طرح تا کنون ۲ هزار میلیارد تومان هزینه شده است که یک هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان آن از محل اسناد خزانه تامین شده است.

نقشه خطوط انتقال آب طرح آبرسانی غدیر
نقشه خطوط انتقال آب طرح آبرسانی غدیر

 

دستاوردهای مورد انتظار

رویکردهای عمده طرح آبرسانی غدیر، گسترش عدالت در اقصی نقاط استان، پایداری اجتماعی و توسعه زیرساختی کشور شکل گرفته است. بر همین اساس دستاوردهای مورد انتظار در اجرای طرح را می‌توان در موارد زیر مطرح کرد:

  • آثار اجتماعی طرح: ارتقای رفاه و کیفیت زندگی ساکنان روستاهای هدف، پیشگیری از مهاجرت و ایجاد محیط پایدار
  • آثار اقتصادی: شکوفایی اقتصادی منطقه و رونق تولید، شکوفایی استعدادها و امکان بهره‌گیری از ظرفیت‌های‌ خاص و ویژه هر یک از مناطق کشور در جای خود
  • آثار سیاسی و امنیتی: افزایش تعلق‌خاطر نسبت به سرزمین مادری و اعتماد به مدیریت کلان کشور، تقویت امنیت کشور با حفظ پراکنش جمعیتی به خصوص در مناطق مرزی
طرح آبرسانی غدیر
طرح آبرسانی غدیر

زیر پروژه های طرح آبرسانی غدیر

  1. احداث ایستگاه پمپاژ w2 شبکه آبیاری دز و خطوط انتقال از ایستگاه پمپاژ مذکور تا ایستگاه پمپاژ ام الدبس:
  • احداث یک ایستگاه پمپاژ به ظرفیت ۱۰ متر مکعب بر ثانیه
  • احداث خط برق ۳۳ کیلو ولت به طول ۱۵ کیلومتر
  • احداث خط انتقال آب ۲۴۰۰ میلی متری به طول ۷۵ کیلومتر
  • عبور دو خط انتقال آب ۲۴۰۰ میلی متری از بستر رودخانه کرخه به طول ۲۲۰۰ متر
  1. توسعه ایستگاه پمپاژ ام الدبس
  • احداث یک ایستگاه پمپاژ به ظرفیت ۵ متر مکعب در ثانیه
  • احداث ۵ کیلومتر خط انتقال آب ۲۰۰۰ میلی متری از ایستگاه پمپاژ ام الدبس تا نخازن متعادل کننده
  • تکمیل پست برق ایستگاه پمپاژ ام الدبس و افزایش ظرفیت آن
  1. تکمیل و توسعه ایستگاه پمپاژ شهید چمران
  • احداث ایستگاه فاز اول ایستگاه پمپاژ چمران به ظرفیت ۲.۵ متر مکعب در ثانیه
  • احداث ایستگاه فاز دوم ایستگاه پمپاژ چمران به ظرفیت ۲.۵ متر مکعب در ثانیه
  • اجرای خط انتقال آب ۲۰۰۰ میلی متری از ایستگاه پمپاژ چمران تا تصفیه خانه شماره ۲ اهواز

هدف از اجرای این طرح جایگزین کردن منابع آبی رودخانه دز به جای رودخانه کرخه است که موجب افزایش کمی و همچنین کیفی آب شرب برای شهرها و روستاهای هدف می‌شود. پیش بینی شده با اجرای این طرح شاهد افزایش کمی ۱۰۰ درصدی و کیفیت آب طرح غدیر باشیم.

 

زمان بهره برداری از طرح

زمان بهره برداری اولیه طرح تابستان ۱۴۰۱ در نظر گرفته شده بود و همین مسئله موجب شد تا بصورت شبانه روزی عملیات اجرایی در ایستگاه پمپاژw2  و خط انتقال آبرسانی غدیر بی وفقه انجام گیرد.  پیش بینی می شود که این طرح در هفته دولت به بهره برداری نهایی برسد.

 

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا