اخبارسیاسیگزارشیادداشت

پشت پرده شبکه ماهواره‌ای “ایران اینترنشنال” بازوی رسانه‌ای تروریسم

از مصادیق تروریسم رسانه‌ای غربی عبری عربی علیه ایران، تلویزیون ایران اینترنشنال است. تلویزیونی که با پترودلارهای عربستان راه اندازی شده و با حمایت سیاسی و فنی انگلستان در لندن به فعالیت مشغول است.

به گزارش پایگاه خبری نخیلات ،شبکه ماهواره‌ای فارسی زبان ایران اینترنشنال از اردیبهشت ماه سال ۹۶ و در آستانه انتخابات ریاست جمهوری پخش برنامه‌های خود را به صورت زنده آغاز کرد.

برخی چهره‌های رسانه‌ای ایرانی که سالهاست خارج از کشور فعالیت می‌کنند نیز از همان ابتدا به این شبکه پیوستند. شاخص‌ترین آن‌ها علی اصغر رمضانپور از مدیران وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در دوران اصلاحات بود. محمد منظرپور از دبیران ارشد صدای آمریکا نیز از دبیران این شبکه است. نگار مرتضوی، ماه منیر رحیمی، امید کشتکار و… از دیگر همکاران این شبکه ماهواره‌ای هستند.

محل استقرار آن نیز همچون شبکه‌های “بی بی سی فارسی” و “من و تو” در لندن است.

ایران اینترنشنال تلاش کرد با استفاده از روش‌های امتحان پس داده بی بی سی فارسی و “من و تو” به جذب مخاطب از داخل ایران بپردازد. از همان ابتدا روشن بود که این شبکه از حمایت مالی مناسبی برخوردار است.

البته این شبکه ابایی از افشای پشت پرده خود ندارد و از همان ابتدا روشن شد مدیریت آن بر عهدهٔ شرکتی به نام Global Media Circulating Limited است که یک تبعهٔ عربستان سعودی به نام عادل العبدالکریم مالک آن است.

البته گفته می‌شود پدرخوانده این شبکه “عبدالرحمان راشد” مدیر سابق شبکه تلویزیونی “العربیه” که وابسته به عربستان سعودی است.

علی اصغر رمضانپور درباره تیم مدیریتی شبکه می‌گوید:”۱ – ریاست تلویزیون ایران اینترنشنال در حال حاضر بر عهده راب بینون است که به همراه گروهی دیگر از همکاران موسسه دی ام‌ای میدیا مسولیت راه اندازی تلویزیون را بر عهده داشته اند. شرکت دی ام‌ای میدیا یکی از معتبر‌ترین شرکت‌های جهان در زمینه راه اندازی نهاد‌های رسانه‌ای و تلویزیون است که از جمله مسولیت راه اندازی تلویزیون بی بی سی فارسی و ده‌ها تلویزیون دیگر را نیز بر عهده داشته است.۲ – مسولیت نظارت بر پروژه راه اندازی تلویزیون بر عهده نبیل خطیب است که از روزنامه نگاران برجسته عرب است و زمانی مسولیت سردبیری شبکه العربیه را بر عهده داشته است.۳ – من، علی اصغر رمضانپور سر دبیر و مدیر اجرایی خبر و امور جاری ایران اینترنشنال هستم. آقای حسین رسام سردبیر و مدیر اجرایی برنامه‌های غیر خبری ایران اینترنشنال است؛ و محمد منظرپور دبیر خبر امریکای شمالی در تلویزیون ایران اینترنشنال است. ”

توضیحات مدیران شبکه هم نشان می‌دهد سعودی‌ها در هدایت آن نقش دارند. همین موضوع بر حاشیه‌های آن افزود. از همان ابتدا سوال‌های فراوانی درباره منابع مالی آن مطرح شد، اما این شبکه هیچ توضیحی تاکنون در این باره ارائه نکرده است. سوال‌هایی که درباره پشت پرده شبکه “من و تو” هم مطرح است و آن‌ها نیز هیچ گاه در این باره توضیحی ارائه نکرده اند.

ایران اینترنشنال پس از یک و نیم سال فعالیت توانست جایگاهی میان شبکه‌های فارسی زبان خارج از کشور برای خود دست و پا کند.

پشت پرده شبکه ماهواره‌ای
علی اصغر رمضانپور از مدیران ایران اینترنشنال
پرده برافتاد
اما یک اتفاق باعث شد حواشی پیرامون این شبکه دو چندان شود. حمله تروریستی اهواز در آخر شهریور ماه سال ۱۳۹۷ باعث پشت پرده این شبکه نمایان‌تر شود.ساعاتی پس از حمله سخنگوی گروه تروریستی تجزیه طلب “الاحوازیه” در گفتگو با شبکه ایران اینترنشنال مسئولیت این اقدام تروریستی را بر عهده گرفت. سخنگوی الاحوازیه در گفتگو با ایران اینترنشنال از حمله به حاضران در رژه اهواز دفاع کرد.

اقدام ایران اینترنشنال در گفتگو با سخنگوی یک گروه تروریستی و توجیه دلیل حمله اهواز با واکنش‌های تندی در فضای مجازی روبه رو شد و بسیاری این شبکه را به وابستگی به سعودی‌ها متهم کردند. کشوری که همیشه از گروه تجزیه طلب به صورت پنهان و آشکار حمایت کرده است.

اما اقدام ایران اینترنشنال زمانی بحث برانگیز‌تر شد که عبدالخالق عبدالله مشاور مشاور سابق محمد بن زاید، ولیعهد امارات و استاد علوم سیاسی پس از حادثه اهواز توئیت کرد: “یک حمله نظامی علیه هدف نظامی تروریسم محسوب نمی‌شود و انتقال نبرد‌ها به داخل ایران گزینه‌ای اعلام شده و طی مرحله آتی افزایش می‌یابد. ”

عربستان سعودی و امارات متحده عربی از محکوم کردن این حادثه تروریستی نیز سر باز زدند.

پشت پرده شبکه ماهواره‌ای
تشییع پیکر شهدای حادثه تروریستی اهواز

تغییر جایگاه تروریست و قربانی تروریسم یکی از ویژگی های عجیب رسانه هایی است که با پول دولت های حامی تروریسم ایجاد شده و برای تروریست ها حاشیه نرم ایجاد می کنند.

از مصادیق این دست رسانه ها، تلویزیون ایران اینترنشنال است. تلویزیونی که با پترودلارهای عربستان راه اندازی شده و با حمایت سیاسی و فنی انگلستان در لندن به فعالیت مشغول است.

هرچند بسیاری از شبکه های تلویزیونی حامی تروریسم معمولا تلاش می کنند تا دم خروس حمایت از تروریست ها از زیر پوششی از فعالیت های حرفه ای رسانه ای بیرون نزند، اما ایران اینترنشنال از آن جمله رسانه هایی است که بدون هرگونه پوششی به صراحت از تروریست ها حمایت کرده و مثلا در اوج یک حمله تروریستی در اهواز، سخنگوی گروه تروریستی را دعوت کرده و به توجیه این حمله می پردازد.

پیش از این شبکه بی بی سی فارسی نیز با پرهیز از استفاده از عنوان «داعش» برای این گروه تروریستی و کاربرد «دولت اسلامی» برای آن، نشان داده بود که چطور تبدیل به یار رسانه ای یک گروه تروریستی شده است.

با این وجود اقدام ایران اینترنشنال در حمایت از گروه های تروریستی و گروه های تجزیه طلب چنان آشکار بود که حتی آفکام، نهاد رسیدگی کننده به جرایم رسانه ای در بریتانیا نیز پذیرفت که این شبکه اصل بی طرفی را زیرپا نهاده و به حمایت از یک گروه تروریستی آن هم در زمان یک حمله تروریستی پرداخته است.

مدیران این شبکه تلاش بسیار کردند تا از طریق فشار سیاسی، نشان دهند که این حکم، بیشتر سیاسی است و نتیجه تلاش های دیپلماتیک ایران است برای تحت فشار قرار دادن رسانه های مخالف. با این وجود بررسی دقیق این پرونده نشان می دهد که از قضا آن جریانی که برای دفاع از رسانه های تروریستی فشار می آورده است، نه ایران، که دولت های حامی تروریسم بودند که می کوشیدند همزمان با طرح شکایت ایران، کشورمان را متهم به فشار بر رسانه ها کنند.

در همین راستا، درست در زمانی که آفکام رای به سود ایران داد، شبکه بی بی سی فارسی مامور شد تا در شورای حقوق بشر سازمان ملل علیه فعالیت های ایران در ارتباط با خانواده کارکنان این شبکه موضع گیری کند تا از این طریق فضای سیاسی را به سمت و سویی هدایت نماید که نشان دهد ایران با هدف فشار بر مخالفان رسانه ای، دست به اقدامات امنیتی می زند.

با این حال این پروپاگاندای رسانه ای نتیجه ای در بر نداشت و بی بی سی فارسی نتوانست به یاری شبکه ایران اینترنشنال برخیزد چراکه رسوایی این شبکه که اکثر نیروهای آن، همکاران قدیمی بی بی سی فارسی هستند، چنان بود که حتی رسانه های غربی هم اذعان کردند که رسانه های ایرانی حامی از تروریسم، در عمل در راستای منافع تروریستها عمل کرده اند.

به هر ترتیب پرونده شکایت ایران از رسانه های تروریستی نشان می دهد که ایران درگیر یک هجمه تمام عیار تروریستی است که بر روی زمین، عده ای عامل انتحاری و در مقابل دوربین، عده ای چهره کروات زده آن را پیاده سازی می کنند و پشت پرده همه این تلاش ها، دولت هایی هستند که ناامنی ایران را طلب می کنند.

شکایت ایران از ایران اینترنشنال
ساعتی پس از گفت و گوی سخنگوی الاحوازیه با ایران اینترنشنال حمید بعیدی نژاد سفیر ایران در لندن اقدام شبکه ایران اینترنشنال را نقض صریح قانون و نماد آشکار حمایت از تروریسم خوانده بود. وی در حساب کاربری خود در توییتر نوشت که این شبکه، در اقدامی بی‌شرمانه مصاحبه‌ای از سخنگوی گروه تروریستی که افراد زیادی را به خاک و خون کشید، پخش کرد. سفیر کشورمان افزود: “سفارت ایران درلندن ضمن محکومیت این اقدام، برخورد جدی نهاد نظارتی در انگلیس (آفکام) با این اقدام به‌عنوان ترویج تروریسم و خشونت را پیگیری خواهد کرد. “در واکنش به انتقاد بعیدی نژاد، شبکه ایران اینترنشنال اقدام خود را این‌گونه توجیه کرد: “آقای بعیدی نژاد، ایران اینترنشنال مصاحبه با سخنگوی «جنبش الاحواز» را پس‌ازآن انجام داد که رسانه‌های ایران این اقدام را به این گروه نسبت دادند. هدف ما ایفای مسئولیت حرفه‌ای و کسب واکنش رسمی این گروه بوده و مجری شبکه، سخنگوی این گروه را درباره این اقدام به چالش کشید. ”

بعیدی نژاد در پاسخ به توییت این شبکه نوشت: “پس با آگاهی کامل این مصاحبه شرم‌آور را با نماینده این گروه تروریستی انجام دادید و برای آن‌ها در توجیه رفتار وحشیانه خود تریبون و فرصت کافی فراهم کردید. ما حتماً این نقض صریح قانون را به‌عنوان اقدامی در حمایت از تروریسم و خشونت با دولت انگلیس و آفکام پیگیری خواهیم کرد. ”

بلاخره پس از این جدال توئیتری سفیر جمهوری اسلامی ایران در لندن اعلام کرد که سفارت ایران شکایت رسمی خود را در رابطه با بررسی اقدام غیر قانونی شبکه ایران اینترنشنال در پخش مصاحبه با سخنگوی گروه تروریستی الاحوازی، به نهاد ناظر برفعالیت‌های رسانه‌ها در انگلیس موسوم به «آفکام» تسلیم کرد.

حمید بعیدی نژاد در این رابطه ابراز خوش‌بینی کرده است که طرح شکایت از این شبکه به نتیجه برسد و گفت: “پیگیری‌های حقوقی و سیاسی با یک اقدام و یک نتیجه تمام نمی‌شود بلکه بایستی استمرار داشته باشد و قطعاً این استمرار و مستندسازی و تلاش همه‌جانبه بی‌نتیجه نخواهد بود. “.

در همین رابطه بعیدی‌‌نژاد با انتشار رشته‌تویتی در تاریخ ۶ فروردين ۱۳۹۸ در توییتر خود نوشت: آفکام به دنبال شکایت سفارت ایران علیه شبکه ایران اینترنشنال، گزارش خود را در ۱۳ صفحه منتشر کرد. در مجموع، آفکام توجیهات این شبکه در مصاحبه با نماینده گروه مسلح را نپذیرفته است. اما در توضیحات بعدی تشریح کرده که آن شبکه با تعدیل مواضع خود سعی کرده که فضای اتهام علیه خود را تغییر دهد.

وی ادامه داد: گزارش ۱۳ صفحه‌‌ای آفکام شرح تمامی جزئیات اقدامات این شبکه برای تعدیل مواضع خود در روز گزارش حادثه می‌باشد. در نهایت آفکام جمع‌‌‌بندی کرده که با اقدامات اصلاحی بعدی، آن شبکه اقدام غیرقابل قبول اولیه خود را رفع نموده و خود را از نقض قوانین رهانیده است و لذا مستحق برخورد قانونی نیست.

بعیدی نژاد: ‏آفکام توجیه ایران اینترنشنال را نپذیرفت

پشت پرده شبکه ماهواره‌ای

گفته می شود عادل عبدالکریم سرمایه گذار ایران اینترنشنال است
گزارش جنجالی گاردین
در ادامه حاشیه‌های ایران اینترنشنال چند روز پیش روزنامه گاردین چاپ لندن گزارش افشاگرانه درباره این شبکه منتشر کرد.بنابر گزارش گاردین سخنگوی آفکام تائید کرده است که این سازمان مصاحبه جنجالی با «یعقوب حر التستری» سخنگوی الاحوازیه را مطابق با قوانین آفکام مورد بررسی قرار داده، اما هنوز تحقیقات رسمی آغاز نشده است.

گاردین در ادامه گزارش خود نوشته است: «ایران اینترنشنال یکی از شبکه‌های رو به افزایش مستقر در لندن است که از سوی خاورمیانه حمایت مالی می‌شود. این شبکه تلاش می‌کند تا مخاطبان در هزاران کیلومتر دورتر را تحت تأثیر قرار دهد.»

این نشریه انگلیسی با اشاره به ارتباط مالی ایران اینترنشنال و عربستان سعودی افزود: «بسیاری از ایرانیان مصاحبه ایران اینترنشنال با سخنگوی گروهک تروریستی الاحوازیه را به گفتگو با سخنگوی داعش پس از حمله تروریستی در غرب تشبیه کرده‌اند.»

“راب بینون” جانشین مدیر عامل ایران اینترنشنال در گفتگو با گاردین ادعا کرده است: «ما در کنار بی. بی. سی فارسی و رادیو فردا همان روز با همان فرد مصاحبه و اعلام کردیم که این اقدام برای آگاهی بیشتر از ابعاد حادثه بوده است.»

او مدعی شد: «تا آنجا که من مطلع هستم ممنوعیتی برای مصاحبه با این فرد وجود ندارد. تستری دیدگاه خود را درباره این حادثه توضیح داد و از سوی مجری به چالش کشیده شد. مصاحبه با او بدین معنا نیست که ما با او موافق هستیم.»

گاردین در ادامه توضیح داد که ایران اینترنشنال در ماه می‌سال ۲۰۱۷ پیش از انتخابات ریاست جمهوری ایران آغاز به کار کرد و در قیاس با شبکه‌های بی. بی. سی فارسی و “من و تو” دستمزد مناسبی پرداخت می‌کند. مدیریت شبکه برعهدهٔ شرکتی به نام گلوبال مدیا سیرکولیتینگ است که یک تبعهٔ عربستان سعودی به نام عادل العبدالکریم مالک آن است.

گاردین نوشت: «یک منبع آگاه که درگذشته با محمدبن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی همکاری داشته، عنوان کرد که بودجه ایران اینترنشنال از دستگاه سلطنتی سعودی تأمین می‌شود که در حدود ۲۵۰ میلیون دلار تخمین زده می‌شود.»

این نشریه انگلیسی افزود: «بینون از ارائه پاسخ درباره منبع درآمد ایران اینترنشنال طفره رفت و گفت: هزینه‌های جاری این شبکه از سوی شرکت دی‌ام‌ای مدیا که یک شرکت خبری انگلیسی است تأمین می‌شود.»

به نوشته گاردین او درباره ارتباط میان دی‌ام‌ای مدیا و گلوبال مدیا سیرکولیتینگ بازهم طفره رفت و ادعا کرد: «ایران اینترنشنال را می‌توانید براساس خروجی آن قضاوت کنید. این شبکه بیانگر دیدگاه هیچ دولتی نیست و اخبار موردعلاقه فارسی‌زبانان را ارائه می‌دهد.»

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا